Hoppa till sidans innehåll

RF och Rädda Barnen ska stötta idrottsföräldrar


Riksidrottsförbundet och Rädda Barnen ska stötta idrottsföräldrar

Rädda Barnen och Riksidrottsförbundet har inlett ett samarbete för att kunna ge stöd till oroliga idrottsföräldrar. Genom Rädda Barnens Föräldratelefon får fler idrottsföräldrar ett vuxenstöd av experter på barns rättigheter och hur man som förälder kan agera i knepiga situationer. Syftet med Föräldratelefonen är att öka barns möjlighet till en trygg uppväxt genom att stödja och stärka föräldrar.

– Alla som är en del av svensk idrott måste hjälpas åt för att idrotten ska vara en bra och positiv miljö. I våra idrottsföreningar ska ingen behöva känna sig kränkt eller trakasserad och vi accepterar ingen form av övergrepp. Föräldrar ska kunna lita på att idrotten är trygg för deras barn och ungdomar att delta i, säger Karin Mattsson Weijber, Riksidrottsförbundets ordförande.

Rädda Barnens Föräldratelefon och Föräldramejlen, som startade 1991 respektive 2006, har nu fått ökad kompetens. Svararna har fått särskild utbildning av Riksidrottsförbundet och kommer att vara både en samtalspartner för idrottsföräldrar och en vägledning till vart man kan vända sig, beroende på vad frågan handlar om. Det kan till exempel handla om mobbing, utslagning, andra föräldrars agerande på träningar och tävlingar, och olika former av trakasserier.

– De allra flesta barn och ungdomar har en positiv upplevelse av idrotten. Men vi vet att det finns problem och vill att föräldrar ska känna att de kan få experthjälp när de är fundersamma eller osäkra på hur de ska agera i olika idrottssammanhang. Rädda Barnen har lång erfarenhet av att stötta vuxna att hantera olika situationer som rör barn, säger Karin Mattsson Weijber.

Riksidrottsförbundet kommer också att kunna använda Rädda Barnens kompetens inom Centrum för barn och unga i kris som finns runtom i landet. Där kan idrottsföreningar få professionell vägledning för att hantera händelser, misstankar och rykten om övergrepp, mobbning eller diskriminering.

Idag går information ut till idrottsföreningarna i landet genom förbundens hemsidor och i nyhetsbrev. Riksidrottsförbundets och Rädda Barnens distrikt kommer att sätta upp affischer i idrottshallar och andra idrottsföreningslokaler och sprida informationsbroschyrer.

– Svensk idrott bestämde 2009 att all barn- och ungdomsverksamhet ska bedrivas ur ett barnrättsperspektiv, barnets bästa ska stå i centrum. Att ge förbunden, föreningarna, idrottsledarna och föräldrarna bästa möjliga förutsättningar och stöd i arbetet är en av Riksidrottsförbundets viktigaste uppgifter, säger Karin Mattsson Weijber.

Fakta om Föräldratelefonen och Föräldramejlen
Rädda Barnens Föräldratelefon har funnits sedan 1991 och Föräldramejlen sedan 2006. Hit är alla föräldrar välkomna med stora eller små problem som rör barn och föräldraskap. Man kan självklart vara anonym.

Telefonnummer: 020-786 786
Öppettider: tisdag-fredag: 18-21, lördag-söndag: 13-16

Vem svarar i telefonen och på mejlen?
Föräldratelefonen bemannas av cirka 150 ideellt arbetande medlemmar inom Rädda Barnen från sju olika orter i Sverige. Alla är själva föräldrar, vanliga medmänniskor som gärna lyssnar och delar med sig av sin egen livserfarenhet. Alla som svarar har genomgått Rädda Barnens utbildning i föräldratelefoni och intervjuats av en psykolog som bedömt den personliga lämpligheten.

Läs mer om samarbetet

Mer information om Föräldratelefonen på Rädda Barnens hemsida

Uppdaterad: 22 SEP 2016 15:19 Skribent: Thomas Troedsson

      Instagram 

Svenska tävlingar

seriespel


Framåt för fler i rörelse

 

Joma transparent

Dunlop transparent

logo3498750_lg

   

 

 

         Idrottslyftet       

 

Postadress:
Svenska Squashförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

.

 

 

 

 

.