Hösten 2015 startade en ny och spännande utveckling inom samarbetet mellan idrottsrörelsen och akademin (universitet).
RF (Riksidrottsförbundet) har skrivit avtal med tre olika
Riksidrottsuniversitet (RIU)
a/ Gymnastik och Idrottshögskolan (GIH) /Kungliga Tekniska Högskolan (KTH)
b/ Göteborgs Universitet/Chalmers Tekniska Högskola
c/ Umeå Universitet
Det handlar om möjligheten att genomföra en utbildning i kombination med elitidrott, där målet är att uppnå såväl idrottslig som akademisk framgång.
RIU kommer att erbjuda:
Anpassade studier
Lärosätet ska ge av Specialidrottsförbundens (SF) definierade (potentiella och aktuella) landslagsidrottare möjligheten till ett individuellt studieupplägg på ett utbildningsprogram på utbildningar, delkurser och fristående kurser.
Studenterna ges möjlighet att anpassade studier gällande föreläsningar, studietakt och tentamina. Lärosätet ska ge support för karriärrådgivning, karriärövergångar samt karriärutveckling
Elitidrottsmiljö
Lärosätena verkar för att stärka elitidrottmiljön och söker samverkan ihop med olika SF. De SF som lärosätena ingått avtal med, så verkar de gemensamt för att ytterligare stärka elitmiljön.
Vissa lärosätet, som har avtal med SF, ansvarar för att utsedda elitidrottare så långt som det är möjligt ges stöd för att kunna genomföra en elitsatsning i kombination med akademiska studier.
Tränarutbildning
Umeå erbjuder även tränarutbildning som leder fram till en akademisk examen med möjlighet att gå vidare till avancerade studier på magister och masternivå.
En dialog med andra RIU och EVL pågår för att utveckla detta med en Elittränarutbildning i badminton.
Ansökan RIU och EVL
1.Studenten fyller i en ansökningsblankett och skickar in den till aktuellt specialidrottsförbund (SF). (Bilaga nedan)
2.SF verifierar att studenten är en potentiell eller aktuell landslagsidrottare (alla nivåer) och skickar tillbaka blanketten till studenten.
3.Studenten tar med sig intyget till aktuellt lärosäte för att få förbättrade möjligheter att kombinera en elitsatsning med högre studier.
Behörighet
De som har behörighet till dessa intyg är: seniorlandslagsspelare och U19 landslagsspelare samt potentiella landslagsspelare .
Läs här vad som krävs för att ha behörighet.
Studenten som söker måste ha högskolebehörighet för det program man söker. Det finns ingen genväg eller förtur för elitidrottare till utbildningarna.
Hjälpen som elitidrottare finns då man blivit antagen till ett program på ett RIU eller LVU.
EVL kommer att arbeta med utbildningsfrågor, individuellt anpassade studier och karriärsrådgivning, men till skillnad från RIU finns det inte något avtal med RF hur det praktiskt ska fungera för eleven.
Elitidrottsvänliga lärosäten (EVL)
-Högskolan Dalarna
-Högskolan Halmstad
-Högskolan Jönköping
-Karlstad universitet
-Linnéuniversitetet
-Linköpings universitet
-Mittuniversitetet
-Malmö högskola
-Stockholms universitet
-Uppsala universitet
-Örebro universitet
Kontaktlista RIU/EVL Namn och e-mail: RIU_EVL Kontaktlista
Intyg RIU - student word
Intyg RIU - student pdf