Hoppa till sidans innehåll

Squash4Future


Svenska Squashförbundet har antagit en ny plan för utveckling av elitspelare i Sverige. Syftet med planen är att spelare ska nå sin fulla potential som senior. Detta är ett led i att skapa en mer professionell miljö för squashen i Sverige - även gällande tränare och domare. Planen är utvecklad av John Milton i samarbete med Svenska Squashförbundet.

Talangutveckling - övergången junior till senior

Inom ramen för planen ingår ett större riktat fokus på spelare som går igenom processen att ta sig från junior till senior, så kallade ”övergångsspelare”. För alla spelare som väljer att fortsätta som senior är detta ett helt avgörande steg för den framtida karriärens utveckling. Idag finns det inget system som stöttar dessa spelare i sin utveckling och det är viktigt att ändra på.

Det nya systemet kommer att inkludera alla som vill fortsätta satsa på squash efter juniortiden – med olika alternativ för de som väljer att börja studera på högskola/universitet, arbeta eller bli professionella squashspelare direkt efter gymnasiet.

Klubbtränarens roll

Planen innebär ett avsteg från den traditionella idén att de bästa spelarna ska utvecklas under landslagstränarens tillsyn. Istället kommer fokus ligga på att stärka samarbetet mellan spelaren och hens ordinarie tränare på hemmaklubben. Relationen spelare och tränare är själva nyckeln till att få planen att fungera. 

Det kommer därför även finnas större möjligheter för tränaren att utvecklas och bredda sitt spektrum av färdigheter och erfarenheter, så att hen kan fortsätta arbeta med spelaren så länge som samarbetet fungerar bra.

Nya indelningar

En ny åldersgruppindelning kommer göra entré. På juniorsidan kvarstår u15 och u17, medan U19 kommer att tillhöra gruppen övergångsspelare tillsammans med u23, som är en ny ålderskategori. U19 ska förstås fortfarande spela juniortävlingar, men kommer även successivt förberedas för steget upp till seniornivå.

Den nya u23-gruppen är påväg att bli en erkänd grupp på internationell nivå. ESF kommer under säsongen 2015/2016 introducera en u23-tour, som under kommande år förhopnningsvis kommer att växa. Övergångsspelarna ska träna med seniorspelarna på de nationella lägerna.

Uppdaterad: 18 SEP 2017 00:08 Skribent: Åsa Wallin
E-post: This is a mailto link

      Instagram 

Svenska tävlingar

seriespel


Framåt för fler i rörelse

 

Joma transparent

Dunlop transparent

logo3498750_lg

   

 

 

         Idrottslyftet       

 

Postadress:
Svenska Squashförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

.

 

 

 

 

.