Hoppa till sidans innehåll

Eva Svenby

15 OKT 2010 08:16
  • Skapad: 15 OKT 2010 08:16

Den elfte juni fyller Sveriges bästa squashtjej 21 år. Hon kan i denna unga ålder redan till och med vara den bästa genom tiderna. Eva Svenby från Malmö är redan den tjej i landet som tag flest SM-tecken, fler lär det bli. Sedan ett år spelar hon squash på heltid. Är självskriven etta i svenska landslaget och har på sitt första år som medlem i WISPA (Women International Squash Player Association) avancerat från plats 72 till 38 på den senaste väridsrankingen.

Eva började sin idrottsbana i tidig ålder. Malmöflickorna förstås...Det här med bollar har alltid intresserat Eva. Hon sysslade också en del med gymnastik i tidig ålder. Hon spelade en del badminton innan squashintresset kom 13-årsåldern.

 

Eva tog sitt första svenska mästerskap som 13-åring 1983. Det var i klassen flickor U 14, sen blev det två SM-tecken i rad i flickor U 16 1984-85. 1985 blev hon dessutom svensk mästarinna i flickor U 19. Fyra år i följd lade hon beslag på U 19-titeln. Ett fint rekord i svensk squash! Som sistaårsjunior konkurrerade hon ut sina kompisar på seniorsidan också. Vann stora SM 1988. Nu senast, 1989, tog hon sitt andra raka svenska mästerskap och det ska mycket till för att hon inte kommer att ta sitt tredje raka seniortecken i december 1990! Internationellt sett har hon varit med om att bli tvåa i 1986 års junior-EM. EM-fyra blev hon 1989 i lag och på VM när det gäller lag så har hon varit med och blivit tia 1987. Hennes klättring på WISPA-listan är ändå det roligaste att följa just nu. Från nummer 72 till 38 alltså, och det kommer att förbättras.

 

-Jag behöver ha tio tävlingar för att räkna ut ett bra snitt för poäng i WISPA, berättar Eva...Just nu har jag bara spelat sex tävlingar sedan starten i WISPA. På nästa lista , första maj, bör jag ha närmat mig topp 30 och jag är glad för varje placering jag avancerar. Nöjd blir jag först när jag när topp 20!

 

Eva Svenby är en tjej som håller hårt på disciplin. Ingen alkohol förekommer och träning blir det två gånger om dagen, sex dagar i veckan. Ken Watson, Australien, bor numer i Malmö och han ansvarar för Evas träningsprogram.

 

För närvarande finns tre spelare från Australien på plats i Malmö. Samtliga tränar de under Ken Watson med närmaste satsning på British Open i April. Robyn Lamboume är världssexa, Sharon Bradey är världssexton och Amanda Hopps var för något år sedan en av Australiens bästa juniorer.

 

-Det är guld värt att få träna med dem, säger Eva.

 

Privatlivet för Eva är naturligtvis hemlighetsfullt. Men hon har väl inte så mycket tid för annat än squash...

 

Eva bor hemma hos sina föräldrar i Bellevue i Malmö. Hon har ingen pojkvän. Hon är en sportfantast och missar sällan Malmö FF:s fotbollsmatcher på somrarna. Under vinterhalvåret är det MIF som gäller, MIF ni vet, Malmö Ishockey Förening, som nästa säsong spelar i elitserien i ishockey!

 

Eva säger att hon är ganska romantisk av sig. Hon gråter när hon ser film och skrattar en hel del, ibland vid fel tillfällen. Hon tycker själv att hon har humor. Ska jag ha barn före 25 års ålder? Hinner jag...? Det gäller ju att hitta den rätte..., säger hon med glimten i ögat.

 

Vad är det bästa med livet?

 

-Att sommaren snart är här, svarar hon direkt. Då ska jag sola och bada och ha det skönt. Två veckor i maj, efter EM, tar jag semester. Det blir nog den mest efterlängtade semestern i mitt liv!

 

En annan hobby hon erkänner, är att hon tycker om att läsa böcker.

 

-Jag tycker om böcker som handlar om sjukdomar, säger Eva. Att läsa självbiografier, om folk som har olika sjukdomar, intresserar mig.

 

Och då förstår jag. Självklart! Eva Svenby är ju utbildad undersköterska

 

En intressant tjej det här, Eva Svenby!

      Instagram 

Svenska tävlingar

seriespel


Framåt för fler i rörelse

 

Joma transparent

Dunlop transparent

logo3498750_lg

   

 

 

         Idrottslyftet       

 

Postadress:
Svenska Squashförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

.

 

 

 

 

.