Hoppa till sidans innehåll

SM 1990

15 OKT 2010 08:44
SM i Linköping 1990

  • Skapad: 15 OKT 2010 08:44

Sussi Nyberg svensk mästare 1990 (bilden är från 1992)

 

Årets Squashtävling avgjordes i Linköping den 7-10/12, nämligen SM. Förhandsfavorit på herrsidan var som så många gånger tidigare Fredrik Johnson. I detta SM saknades, i alla fall på papperet några riktigt stora hot mot Fredrik. Då Anders Wahlstedt, Björn Almström och Jonas Görnerup dragit sig tillbaka från squashen. Frågan var om någon av den kommande generationen skulle kunna rubba Fredrik.

 

På damsidan var det klart att det skulle bli tronskifte. I frånvaro av Eva Svenby (skadad) och Tina Backlund (gravid) framstod Sussi Nyberg, Christina Waker ocl Lotta Olsson som de största favoriterna. Arrangörerna hade på damsidan bjudit in till 32-lottning men lottat som i en 16-lottning. Vilket gjorde lottningen helt felaktig. Tänk er själva att vara nr 14 på rankingen som Kicki Mitchell och få kvala in i en tävling där många betydligt lägre rankade redan var inne. Det måste väl ändå vara så att ordnas det kvalmatcher så bör väl de lägst rankade få kvala. Detta drabbade också Lena Krameus som är högt rankad men också var tvungen att kvala in.

 

De första omgångarna brukar inte bjuda på några större sensationer. Det enda utropstecknet var att Roslagens store fighter Mathias Kallio redan i andra omgången slog ut Fabian Jakobsson med 3-1. Fabian som var fjärde seedad kunde inte alls leva upp till detta.

 

Fredrik Johnson avancerade ovanligt lätt genom turneringen till final. Det var endast Daniel Forslund som bjöd på lite motstånd. Han höll igång bollen på ett föredömligt sätt och förde runt Fredrik riktigt bra i några rallyn. Bra gjort! Annars verkar det som om Fredriks motståndare får stora skälvan bara de hör hans namn. Varken Tomas Rutgersson eller Pieter Sjösten kunde bjuda Fredrik något motstånd i kvarten respektive semifinalen. På den undre halvan var det lite mer spännande. Tomas Falk tog sig överraskande till final efter att ha spelat en mycket bra match i semifinalen mot Ulf Lagunoff där Tomas vann med 9/5 i femte game.

 

Finalen blev aldrig särskilt spännande. Fredrik var alldeles för överlägsen. Tomas gjorde säkert sitt bästa men kunde inte rubba Fredrik. Kul med Tomas i en SM-final.

 

Han har varit med i många år och det här var hans största framgång (in med Tomas i EM-laget). I damtävlingen gick Sussi Nyberg till final utan att vara i närheten av att tappa ett enda game. Inte ens Eva Ringström i semifinalen kunde störa Sussi's planer på att gå till sin första SM-final.

 

Då hade den andra finalisten, Christina Waker, det betydligt tuffare i sin väg mot finalen. Hon slog först ut Kicki Mitchell med 3-0 sedan Helene Thamfelt med 3-1. I semifinalen låg Christina under med 0-2 mot Lotta Olsson men lyckades vända och vinna i femte game. Finalen blev välspelad och bra. Möjligen var Christina något tröttare än Sussi, men alla heder till Sussi som vann helt rättvist med 3-1. Sussi har vunnit det mesta i Sverige men aldrig ett individuellt SM. Detta var hennes chans och hon tog den genast. Ett stort grattis från Squash-Sverige till de båda välförtjänta SM-vinnarna. På damsidan var det synd att lottningen blev som den blev. Flera jämnare matcher hade då säkert spelats. På herrsidan kan man bara konstatera att frågan är inte NÄR Fredrik Johnson ska få stryk av någon svensk squashspelare utan OM han någonsin kommer att få stryk av någon svensk i sin aktiva karriär. Ett ston tack till arrangörerna som gjorde SM-helgen till en stor och fin tävling.

 

Skribent: Peder Lindberg

      Instagram 

Svenska tävlingar

seriespel


Framåt för fler i rörelse

 

Joma transparent

Dunlop transparent

logo3498750_lg

   

 

 

         Idrottslyftet       

 

Postadress:
Svenska Squashförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

.

 

 

 

 

.