Hoppa till sidans innehåll

SM 1991

15 OKT 2010 09:32
SM 1991 - en färgstark tillställning
  • Skapad: 15 OKT 2010 09:32

Årets Svenska Mästerskap, som arrangerades av Roslagens SRC och Svenska Squashförbundet, blev en riktig färgklick i decembermörkret. Vid finalspelet var det mer än fullsatt på Roslagshallen, dvs. drygt 200 personer.

 

Stora trumman

 

För Roslagens SRC utgjorde SM-arrangemanget höjdpunkten på klubbens 20-års jubileum. Klubben hade slagit på stora trumman för att göra ett arrangemang utöver det vanliga. Efter mycket hårt arbete lyckades man få sändningstid i Nordic Channel. Många sponsorer, Svenska Squashförbundet samt flera hallar ute i landet tände direkt på idén om TV-sändning, och gav var och en sitt stöd till arrangemanget. 

 

Nordic Chanel visade ett sammandrag av damernas och herrarnas finalspel. Sändningen varade i 45 min. Programmet har sedan även sänts i repris vid två tillfällen. Även Sveriges Radio uppmärksammade SM, dock med lite kortare inslag. Varje morgon kunde vi också följa squash-SM i tidningen.

 

Publikvänligt

 

För att göra arrangemanget lite mer lättillgängligt, även för de som inte ännu fått blodad tand för squashen, spelades SM:et med det nya räknesättet med poäng på varje boll, s k rak räkning. Vid rak räkning går man till 15 i varje game. Det faktum att banan var målad i blått med gula linjer blev mycket uppskattat. Den egentliga anledningen till att banan var blå var att bollen lättare skulle synas i TV.

 

Svårt för några spelare

 

Flera spelare hade svårt att komma underfund med hur taktiken skulle vara med det nya räknesättet. Många av toppspelarna blev lite för rädda för att tappa poäng att de helt enkelt inte vågade göra något med bollen. Den gamla taktiken att chansa när man har serven eftersom poäng inte förloras kunde inte användas. 

 

Fredrik vinnare utan större problem...

 

Herrarnas tävling gick i stort enligt planerna. Ett sent återbud från den andreseedade Jonas Görnerup, Malmö/Madrid, orsakade en mindre rolig incident. Tomas Rutgersson, Enköping, ville ha omlottning, vilket tävlingskommitten inte tillmötesgick, med hänvisning till att återbudet kom för sent. Tomas valde då att inte spela. Möjligheterna öppnades i ett slag för Linköpings Anders Thorén som hade en tämligen enkel väg till semifinal mot Tomas Falck, Stockholm. Där visade sig Tomas vara strået vassare. I den andra semifinalen blev det en uppgörelse mellan Jimmy Thun och den regerande mästaren Fredrik Johnson, båda Linköping SK. Fredrik visade var skåpet skall stå med en 3-0 vinst.

 

I finalen var Fredrik starkare, även om Tomas Falck gjorde ett tappert försök att slå Fredrik, vann med sifFrorna 3-1 och kammade hem sitt femte SM-tecken och tangerade därmed Lars Kvants rekord. Kommer någon av de yngre spelarna att stoppa honom nästa år?


Damernas starka man

 

Visst är det dumt att uttrycka sig så om någon i damklassen, men det är sagt i all välmening. Eva Svenby från Malmö SRC är faktiskt så pass överlägsen inom damsquashen. Man får snegla på herrsidan för att hitta någon som rår på henne. Vid årets SM-final mötte Eva Tinna Backlund från Frölunda SK. Tinna som kommit igång efter hälsensskador under hösten gjorde bra ifrån sig. Finalen varsom sagt bra, men det aldrig riktigt dramatiskt. Eva vann med 3-0, 15/8, 15/10, 15/9. Eva Svenby vann, med årets SM-tecken, sitt tredje i ordningen.

 

Fullträff

 

Årets SM var en verkligt lyckad satsning. Det var på tiden att det exponeras i TV för den svenska publiken. Alla ni nu som inte har sett det via Nordic Chanel har ändå möjlighet att få se sändningen. Ni kan köpa en videoversion av SM 1991 genom Svenska Squashförbundet.

 

SM 1992

 

Redan nu är planerna i full gång för SM 1992. Tanken är att SM:et skall spelas i Jönköping den 26-29 november i samband med Idrottsmässan. Huvuddelen av matcherna skall spelas pa en glasbana som skall stå uppställd på mässan. Aldrig förr har Svensk Squash kunnat visa upp sig på ett sådant sätt. Hela Idrotts-Sverige kommer att vara med på mässan. Samtidigt skall förbundet hålla årsmöte och planeringsmöte. Det kommer att bli en stor manifestation av Svensk Squash om alla planer går i lås. Passa på att boka in årets squashhändelse redan nu.


      Instagram 

Svenska tävlingar

seriespel


Framåt för fler i rörelse

 

Joma transparent

Dunlop transparent

logo3498750_lg

   

 

 

         Idrottslyftet       

 

Postadress:
Svenska Squashförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

.

 

 

 

 

.