Hoppa till sidans innehåll

Junior-VM 1992

15 OKT 2010 09:40
Junior-VM 1992 i Hong Kong

  • Skapad: 15 OKT 2010 09:40

Årets höjdpunkt för herrjuniorerna inträffade redan innan säsongen satt igång. Sedan 1980 har junior VM spelats och i år var det dags för Hong Kong att stå som värd. Under hela förra säsongen har spelarna förberett sig för det stora äventyret.

 

VM-maskoten

 

Laget som fick chansen att åka och försvara Sveriges fårger blev slutgiltigt uttaget i början av juni. Gänget som åkte var Daniel Forslund, Linköping SK, Ronnie Ahlström, Täby SRC, Ola Jangbecker, Malmö SRC, Daniel Lindblom, Wasa SRC, Anders Norman, Coach och Thomas Troedsson, Manager. För Daniel Forslund var det hans andra JVM, och han kom med på minsta möjliga marginal. Daniel fyllde nämligen 19 den 31 augusti, dagen efter tävlingens slut.

 

Hong Kong Hilton spelarhotellet

 

Efter ha deltagit i en mindre förturneringen blev det dags att flytta in i spelarhotellet. Det var inte vilket hotell som helst. Sedan många år har Hong Kong Hilton varit med och sponsrat squashen i Hong Kong. Varje år inkvarteras ISPA och WISPA spelarna på Hilton. I en enkät har spelarna ansett Hong Kong Hilton som det bästa hotellet på touren. Men att ha över 100 st 17-18 åriga killar på hotellet hade de nog inte haft tidigare.

 

Varje morgon på managermötena fick vi föredraget gårdagens händelser av hotellledningen. Det var allt från apelsiner från 24:e våningen rakt ner i poolen till spring i korridorrena lång fram på natten - nakna! Men, vad hade dom egentligen förväntat sig?

 

Värdparet Anne och Tarras Tovar

 

Gamle svenske mästaren Tarras Tovar, som sedan i våras bor i Hong Kong, hade fått uppdraget att fungera som vår värd. Tarras hade organiserat en match mellan oss och sitt lag på Hong Kong Football Club. Efteråt bjöds det på bad i poolen och en fantastisk Barbecue. Genom Tarras fick vi många tips på shopping ställen och platser att besöka. Bl a besökte vi The Peak, som är ett av bergen på HongKong ön. Därifrån hade vi en fantastisk utsikt över staden och hamnen.

 

Kinesiska köket inget för svenska juniorer

 

Att resa med juniorlandslaget har sina poänger men ibland kostar det på. Genom åren har man blivit luttrad. Första gången jag åkte med som ledare förundrades jag över våra spelares ovilja att prova de lokala köken. Jag tror jag varit med om det mesta, allt från att se spelare beställa in hamburgare naturell (bröd och kött) till pizza utan ost! Hong Kong gänget var inget undantag. Vi blev bjudna på många kinesiska specialiteter, bl a mycket fisk och skaldjur. Men hade inte McDonalds funnits hade förmodligen spelarna svultit ihjäl. Nu är det så att våra spelare är ganska ekonomiska av sig. På McDonalds i Hong Kong kostade en Bic Mac c:a 6:-. Inte undra på att gänget styrde kosan dit nästan varje dag.

 

Svenska laget tillsammans med Pakistan

 

Hong Kong Squashcenter

 

VM:et spelades på det nyligen renoverade Hong Kong Squash Center, endast fem minuters gångväg från hotellet. Hallen hade 18 banor varav en treglasbana. Högra sidväggen är betongvägg. Banorna var byggda i tre våningar. Det gjorde att det var väldig skillnad på temperaturen på banorna. Centercourten var i särklass kallast medan banorna högst upp var varmast. Därför blev det också skillnad på spel beroende på vilken våning vi spelade på för dagen.

 

Tape på racketen

 

Sedan den l januari 1991 skall racketarnas plast skydd bestå av ett material som inte färgar av sig på banornas väggar. Eftersom centret var nyrenoverat var alla spelare tvingade att sätta på en skyddstape på sina racketar. Något att ta efter i Sverige. Det sparar väggarna enormt. De svåraste märkena att ta bort är ju de som kommer ifrån racketarna.

 

Individuella VM

 

Den individuella delen av VM blev inte riktigt vad vi förväntat oss. Det började bra genom att tre av fyra vann sina första matcher. Tyvärr blev Ola magsjuk och kunde inte spela sin andra match. Ronnie förlorade mot Markus Koppitz från Tyskland i sin andra match, medan Daniel Forslund med nöd och näppe lyckades besegra en ung australiensare, Michael Fiteni. I sin tredje match mötte Daniel Englands Paul Hargrave, vilket visade sig bli för tufft. Daniel fick inte spelet att fungera och gjorde många misstag.

 

Juha Raumolin Juniorvärldsmästare

För våra finska vänner gick det dessto bättre. En fullständigt acklimatiserad Juha Raumolin hade inga större bekymmer att ta sig till semifinal. Juha hade i förturneringen varit en "slow starter" vilket straffade sig då. Visserligen förlorade Juha första gamet i semifinalen mot Englands Chris Clare, men nu kunde man se en helt annan beslutsamhet i hans uppträdande. När väl Juha hade kommit igång hade engelsmannen inte en chans.

 

Detsamma gällde för finalen mot den oehört talangfulle Jonathan Power från Canada. Juha hade inte ställt upp i förturneringen och många trodde att detta var ett bra drag att inte trötta ut sig. Återigen förlorade Juha första gamet, men kom igen starkt och vann det andra. I tredje gamet visade Juha prov på sin fina koncentration och kondition. Och visst måste man förstå att det måste vara oerhört frustrerande att, som Jonathan lägga den ena fantastiska stoppbollen efter den andra, se Juha, inte bara hinna fram, utan även svara med lika perfekt längd. Juha vann tredje gamet med 9-7 och därmed var matchen i praktiken över. Jonathan hade inte mental styrka nog att komma igen. Fjärde gamet gick till Juha med 9- 2. För första gången har vi fått en nordisk världsmästare i squash.

 

Världsmästaren Juha Raumolin

 

Lag VM - Sverige klarade målet

 

Sverige hade kommit i en mycket svår grupp tillsammans med Australien, Pakistan, Tyskland, Malysia och Canada. Vi räknade med att om vi spelade bra så skulle vi ha en bra chans att slå Malysia och Tyskland. Australien var för starka och skulle förmodligen vinna gruppen.

 

Första matchen mot Malysia gick enligt planerna. Daniel Forslund och Ola Jangbecker vann sina matcher relativt enkelt, medan Ronnie Ahlström fick se sig besegrad av Malysias tvåa, Kenneth Low. Det verkade som om Malaysia hade sin bäste spelare på andra position. Matchen mot Pakistan visade sig bli en intressant historia. Ronnie spelade bra och lyckades stressa Pakistans tvåa ordentligt, dock blev det förlust. Daniel Forslund började visa storformen däremot och slog Pakistans etta med 3-l. Därmed var det upplagt för en intressant match för bägge lagens treor. Ola Jangbecker började också mycket bra och var i ledningen i första gamet med 7-1. Men, där tog det slut. Zulifigar Kahn kom igen och knep det första gamet 9-7, och därefter stod inte Olas spel att känna igen. Förlust i tre raka game. Men att knipa en match mot Pakistan var viktigt för den fortsatta utvecklingen.

 

Ola Jangbecker pustar ut.

 

Ronnie beslutsam

 

Matchen mot Tyskland ansågs av båda lagen som en vinna eller försvinna match. Vinnaren skulle gå till kvartsfinal, medan förlorarna fick tampas om att inte hamna i B-gruppen. Ronnie Ahlström började mot sin gamle antagonist Markus Koppitz. Ronnie hade inte vunnit över Markus tidigare, fast de mötts ett otal gånger. Men nu visade Ronnie prov på en väldig optimism och beslutsamhet. Efter ett hårt första game som Ronnie vann med 10-8, blev Koppitz mer och mer nervös. Våra tyska kollegor på bänken slet sitt hår i takt med Koppitz misstag. Ronnie vann med 3-0. Sedan tidigare visste vi att Daniel Forslund skulle ha en hyfsad chans mot den tyske ettan Edgard Schneider och han gjorde oss inte besvikna. Med föredömlig beslutsamhet vann han med klara 3-0. Vi hade lyckats! Att Ola Jangbecker förlorade på tredje plats gjorde inte så mycket.

 

Mot Australien hade vi inte så mycket att hämta, det blev förlust med 3-0. Men däremot blev matchen mot Canada väldigt intressant. Det visade sig nämligen att Tyskland tog sig i kragen och besegrade Pakistan, och helt plötsligt var situationen allvarlig igen.

 

Återigen gjorde Daniel Forslund en gedigen insats genom att besegra Canadas JVM finalist, Jonathan Power med 3-1. Ola och Ronnie började bli slitna och kunde inte bjuda ordentligt motstånd. Genom att Australien besegrade Pakistan med 3-0, visade det sig att det blev Pakistan som missade kvartsfinalen, vilket aldrig tidigare hänt.

 

Player of the day Daniel Forslund

 

För sina fina insatser under lagtävlingen blev Daniel utsedd till Player of the Day.

 

Daniel utsedd till Player of the Day.

 

Dopingkontroll

 

En annan intressant upplevelse för spelarna var dopingkontrollerna som gjordes. De flesta av spelarna hade inte varit med om detta förut och därför hölls det ett föredrag om varför dopingkontrollerna gjordes och hur de gick till. Det Internationella Squashförbundet arbetar mycket hårt för att komma med i OS fami1jen, och vill därför visa att squash är en "ren" sport. Dessutom vill man på ett tidigt stadium i en idrottsmans liv introducera dopingkontroller för att de skall bli vana vid hur dessa går till.

 

Tjugo dopingkontroller gjordes under VM:et. Vem som skulle bli testad valdes slumpmässigt ut. I och med slumpmässigheten kunde man bli testad två gånger, vilket Juha Raumolin blev. Den ende svensk som råkade ut för dopingkontroll var Ronnie Ahlström. Svaret på frågan om någon var dopad får vi i mitten av oktober.

 

Ronnie Ahlström på gång i dopingkontrollen.

 

Australien återtog tronen

 

Slutspelet blev en alltför tuff affär för det svenska laget. Junior VM är en lång turnering som kräver en hel del. För Daniel Linblom, Ola och Ronnie var det tufft. När sedan Daniel Forslund blev kraftigt förkyld på slutet försvann den lilla chansen till ännu bättre resultat. Vi var ändå ganska nöjda med att ha lyckats bättre än de senaste två VM:en, (11:e plats 1990 och 1988).

 

Vem som skulle bli mästare för lag stod i första hand mellan tre länder, Australien, England och Canada. Eftersom England och Canada möttes i semifinal medan Australien relativt enkelt avfärdade Egypten, fick Ken Hiscoes pojkar från "Down under" gälla som favoriter. Semifinalen mellan England och Canada blev en tät historia som England lyckades vinna med 2-1 och tre femgames matcher.

 

Finalen

 

Finalen blev även den en tuff historia. Australiens tvåa för dagen, Byron Davis, vann väldigt enkelt över Englands Chris Clare. Nick Cass utjämnade för England, och därmed var det upp till de båda treorna att avgöra mästerskapet. Paul Hargrave började bäst och såg länge ut som att han skulle klara av uppgiften. Han hade 8-1 vid ställningen 1-1 i game då han började backa. Rätt som det var hade Daniel Jensen kommit tillbaka och det stod 8-8, och det var match igen. Hur många har inte, och hur många kommer inte att förlora stora ledningar. I squash är inte matchen vunnen förrän sista bollen är slagen. Visserligen vann Paul Hargrave gamet med 10 - 9, men det tog för mycket på krafterna och inte minst mentalt. Efter tredje gamet var det inte någon match längre.

 

Daniel Jensen blev dagens hjälte i det australiensiska lägret och gratulerades bl a av Chris Dittmar som kommit för att heja fram sina landsmän.

 

Det vinnande australiensiska laget.

 

Fukuda och Fuji sponsorer

 

Huvudsponsor för hela evenemanget var Fuji Film, som ställt upp med närmare 1 miljon kronor.

 

Det svenska laget sponsrades av FUKUDA, som även genom sin agent på plats bjöd på middag och visade oss runt.

 

Junior VM 1994 på Nya Zeeland

 

Nya Zeeland står för Junior VM arrangemanget 1994. Som det verkar kommer tävlingen att spelas i slutet av juli och början av augusti. Ronnie Ahlström är definitivt tillgänglig och förmodligen även Ola Jangbecker, beroende av datumen. Nu är det dags att börja förbereda sig för att vi skall kunna göra ett ännu bättre resultat nästa gång.

 

Junior VM fakta

 

Semifinal
Juha Raumolin, Finland - Chris Clare, England 5/9, 9/4, 9/5, 9/4.
Jonathan Power, Canada - Nick Cass, England 7/9, 9/4, 9/6, 9/3

 

Final
Juha Raumolin, Finland - Jonathan Power, Canada 5/9, 9/3, 9/7, 9/2

 

Svenska resultat:

 

1:a omg
Daniel Forslund - John Choi, Hong Kong 9/3,9/1,9/0.
Ronnie Ahlström - Keith Flynn, Irland 9/5, 9/4, 9/0.
Ola Janghecker - Jason Jewell, USA 9/6, 9/4, 6/9, 9/3.
Stephen Hoey, Nya Zealand - Daniel Lindblom 9/0, 9/2, 3/9, 9/3.

 

2:a omg
Daniel Forslund - Michael Fiteni, Australien 2/9, 9/6, 6/9, 9/3, 9/1.
Ola Jangbecker wo pga sjukdom.
Markus Koppitz, Tyskland - Ronnie Ahlström 9/2, 9/1, 10/9

 

3:e omg
Paul Hargrave, England - Daniel Forslund 9/6, 2/9, 9/5, 9/6

 

Resultat Lag JVM

 

Semifinaler
England - Canada 2 - 1
Nick Cass - Jonathan Power 6/9, 9/1, 3/9, 9/4, 0/9
Justin Rennie - Graham Ryding 6/9, 3/9, 9/5, 9/0, 9/4
Chris Clare - Kelly Patrick 6/9, 5/9, 9/4, 9/1, 9/1

 

Australien - Egypten 3 - 0
Gavin Kadwell - Mohamed Morsi Medhat 9/7, 9/4, 9/5
Byron Davis - Ahmad Barada 9/5, 9/1, 6/9, 9/1
Daniel Jensen - Ornar El Borolossi 9/7, 9/1, 9/5

 

Final
Australien - England 2 - 1
Gavin Kadwell - Nick Cass 4/9, 9/0, 0/9, 6/9
Byron Davis - Chris Clare 9/3, 9/6, 9/0
Daniel Jensen - Paul Hargrave 1/9, 9/5, 9/10, 9/0, 9/4

 

Sveriges matcher

 

Gruppspelet
Sverige - Malaysia 2 - 1
Daniel Forslund - Henry Ho 9/1, 9/3, 9/0
Ronnie Ahlström - Kenneth Low 7/9, 7/9, 3/9
Ola Jangbecker - Michael Soo 9/1, 9/0, 9/7

 

Sverige - Pakistan 1 - 2
Daniel Forslund - Mohammed Sadiq 5/9, 9/5, 9/0, 9/2
Ronnie Ahlström - Hamid Hussain 9/10, 4/9, 5/9
Ola Jangbecker - Zulfigar Kahn 9/7, 9/1, 9/2

 

Sverige - Tyskland 2 - 1
Daniel Forslund - Edgard Schneider 9/1, 9/8, 9/5
Ronnie Ahlström - Markus Koppitz 10/8, 9/1, 9/6
Ola Jangbecker - Janko Duch 5/9, 7/9, 0/9

 

Sverige - Australien 0 - 3
Daniel Forslund - Gavin Kadwell 6/9, 10/9, 9/0, 9/0
Ronnie Ahlström - Byron Davis 9/1, 9/2, 9/3
Daniel Lindblom - Daniel Jensen 0/9, 4/9, 1/9

 

Sverige - Canada 1 - 2
Daniel Forslund - Jonathan Power 4/9, 9/4, 9/2, 9/0
Ronnie Ahlström - Kelly Patrick 5/9, 7/9, 1/9
Ola Jangbecker - Rob Wilson 1/9, 1/9, 2/9

 

Slutspelet, plats 1 - 8
Sverige - England 0 - 3
Daniel Forslund - Nick Cass 2/9, 1/9, 1/9
Ola Jangbecker - Chris Clare 5/9, 0/9, 1/9
Daniel Lindblom - Paul Hargrave 1/9, 1/9, 3/9

 

Plats 5 - 8
Sverige - Finland 0 - 3
Daniel Forslund - Juha Raumolin 1/9, 3/9, 5/9
Ronnie Ahlström - Timo Tuominen 4/9, 9/10, 9/2, 7/9
Ola Jangbecker - Janne Kyttanen 5/9, 3/9, 9/1, 9/7, 7/9

 

Plats 7 - 8
Sverige - Tyskland 0 - 3
Daniel Forslund - Edgard Schneider 1/9, 0/9, 0/9 uppgv sjukdom
Ronnie Ahlström - Janko Duch 3/9, 1/9, 1/9
Ola Jangbecker - Oliver Kowalski 7/9, 9/4, 0/9, 1/9


 

Skribent: Thomas Troedsson

      Instagram 

Svenska tävlingar

seriespel


Framåt för fler i rörelse

 

Joma transparent

Dunlop transparent

logo3498750_lg

   

 

 

         Idrottslyftet       

 

Postadress:
Svenska Squashförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

.

 

 

 

 

.