Hoppa till sidans innehåll

SM 1992

15 OKT 2010 10:40
SM 1992: SM-festen i Jönköping
  • Skapad: 15 OKT 2010 10:40

Vinnarna Anders Wahlstedt och Eva Svenby.

 

Jätteroligt! Så kan vi sammanfatta årets SM i squash. En stor succé med mycket folk, många spelare och framförallt bra squash.

 

1992 års SM hade fått en mycket speciell inramning i och med att det spelades på en utställning Idrottsmässan på Elmia i Jönköping. Sällan har ett squashSM fått sådan uppmärksamhet.

 

En glasbana hade byggts upp i Tipshallen som till vardags härbärgerar inomhusfotboll. Glasbanan hade hyrts in från Skottland. Tanken hade varit att hyra den finska banan som användes vid senaste VM:et men finnarna kunde inte garantera att de kunde få den ihopmonterad! Så den skottska banan blev räddningen och tillsammans med två tekniker som skickligt skötte monteringen sattes den ihop någon dag före första tävlingsdagen.

 

Med banan på plats kunde man konstatera att längre från "källarsportstämpel" kunde man inte komma.

 

Glasbanan drog åt sig en mängd nyfikna åskådare och många fick också chansen att provspela under helgen.

 

Wahlstedt och Johnson värmer upp på glasbanan.

 

Ett stort antal spelare hade anmält sig till årets SM, 47 herrar och 20 damer, de bästa som Sverige kan uppbringa. Saknades egentligen bara en på topp 10 - Jonas Görnerup.

 

Historisk?

 

Skulle Fredrik Johnson ta sitt sjätte SM-tecken och bli historisk som den första i Sverige som tagit så många guld? Eller kunde USA-proffset Anders Wahlstedt hindra denna utgång? Eller fanns det någon som kunde överraska bland herrarna.

 

Hur skulle det bli bland damerna? Fanns det någon som kunde hota Eva Svenby och hennes fjärde SM-guld. Hade Tinna Backlund spelat upp sig?

 

Frågetecknen var många.

 

Startfältet var stort och många av matcherna i grundomgångarna fick även spelas på Racketcentrum i Jönköping. Även Plateturneringen fick avgöras här. Det var roligt att komma in i Tipshallen på Elmia. Störst av alla montrar och höjd över mängden syntes squashbanan.

 

Rockmusik

 

Ibland var förhållanden mycket dåliga runt banan när rockgrupper och andra aktivitetspresentationer började ljuda under matcherna. Men spelarna tog det bra och koncentrerade sig på sin uppgift att spela bra squash.

 

Många av spelarna hade i början svårt att se den vita bollen mot de ljusa väggarna. Och det blåa golvet var lite hårt. Men ju längre turneringen pågick desto bättre blev också squashen.

 

På herrsidan gick det mesta planenligt och inget sensationellt hände i de första omgångarna. De som gick vidare till 16-delsfinal var Fredrik Johnson, Daniel Forslund, Thomas Falck, Mikael Franzl, Fredrik Almqvist, Jimmy Thun, Pieter Sjösten, Ulf Lagunoff, Anders Wahlstedt.

 

Favoriter vidare

 

Inga överraskningar i 16-dels-omgången utan alla favoriter gick vidare till kvartsfinaler och det blev flera fina matcher och kanske överraskande långa i några fall. Fredrik Johnson klarade av Daniel utan att tappa många bollar, 9-1, 9-1, 9-1. Fredrik ser ut att vara i toppform.

 

Den bästa kvartsfinalmatchen var mellan Fredrik Almqvist och Thomas Falck. Den sistnämnde finalist i SM två år i rad. Thomas öppnade övertygande och vann de två första games lätt innan Fredrik fick ordning på sitt spel och kunde efter en tuff match vinna med 9-4 i avgörande femte game. Det märktes att Thomas spelat mindre i år och att konditionen tröt.

 

Pieter Sjösten hade det ganska lätt mot Jimmy Thun och vann med 4-9, 9-2, 9-5, 9-5. Proffstillvaron i Tyskland verkar göra Pieter gott. Anders Wahlstedt fick det däremot hårdare mot veteranen Ulf Lagunoff. Efter ett lätt förstagame - kom bollskicklige Ulf in i matchen och vann två game med 9-4, 9-4 men sen tog orken slut och Anders avslutande matchen lätt med 9-2 och 9-0. Men Anders fick slita för vinsten och frågan var om han skulle orka mot Johnson i en eventuell final?

 

Almqvist på gång

 

I semifinalerna fick publiken se fin squash av Sveriges bästa herrsquashare. Fredrik J vann över Fredrik A med 9-1, 9-7, 9-5.

 

I andra gamet såg det ut som Almqvist skulle kunna plocka ett game av Johnson då denne tappade koncentrationen och fyra enkla boastbollar satt i plåten, men Johnson tog sig samman och avgjorde gamet.

 

I den andra semifinalen fick Anders till en början ett mycket lätt motstånd mot en stillastående Pieter. De två första gamen vanns med 9-2, 9-1. Sen vaknade Pieter och kämpade sig in i matchen. Tog två hårda game med 9-6, 9-7. Men Pieter fick betala för att han inte fungerat i de två första gamen och för sitt slit i game 3 och 4. Anders har skaffat sig en bra kondition och avgjorde relativt enkelt i femte med 9-3.

 

Härlig boll

 

En boll man minns är vid ställningen 8-3. Efter en lång slagväxling slår Anders en stoppboll långt bakifrån. Pieter störtar fram och hinner bollen genom att slänga sig raklång på golvet och returenerar en stoppboll! Anders är redan på väg fram och istället för att ta let så hoppar Anders över Pieter och returnerar en lång rak boll längs väggen.

 

Pieter har kommit upp igen men missar i momentet senare då Anders åter igen slår en stoppboll. Pieter var bedrövad över sin insats och tycket att han inte såg bollen i de två första gamen.

 

- Dåligt att ge bort matchen så där. Bollen bara försvann i början.

 

Anders var självklart mycket nöjd över sin insats.

 

- Jag tyckte det kändes mycket bra och jag märkte att Pieter blev mycket trött i fjärde gamet, så jag kände mig inte orolig för det avgörande gamet.

 

Under hela kvarts- och semifinalspelet var det överfullt med publik mnt banan. Läktare hade byggts upp runt banan och 160 platser blev snabbt upptagna. Dessutom stod det publik framför frontväggen och längs den andra långsidan som inte hade läktare. Och hela tiden fanns det folk från Squashförbundet i montern som hjälpte till med upplysningar om squash. Lördagkvällen hade Racketcentmm anordnat en mycket trevlig squashfest med SM-deltagare och medlemmar i Racketcentrums verksamheter. Anders Wahlstedt värmde upp inför SM-finalen med att vara med i Karioke-tävlingen. Det var tur att han fick stöd av fem skönsjungande? damer i en tillfälligt ihopsatt kör med Eva Ekstedt i spetsen.

 

Media på plats

 

Så var det dags för den stora finalsöndagen. TV 5 på plats, journalister och fotografer från flera tidningar på plats. Och storpublik. Final mellan de två squashspelare som dominerat svensk squash under de senaste åren. Kanske lite av en drömfinal. Skulle den något mer tekniske spelaren Anders orka mot den mycket konditionsstarke Fredrik? Skulle Fredrik bli historisk?

 

Efter sedvanliga presentationer började då matchen. Fredrik tog snabbt kommandot och fick några bollars överläge men Anders stretade emot och spelade lugnt och metodiskt. Taktiken var klar. Lugnt spel, hålla ner tempot och möta bollen högt upp i banan. Snart började Anders plocka poäng och överraskande vann han första gamet med 9-5.

 

Dags för Fredrik?

 

När skulle Fredrik höja tempot och gå fram tidigare på bollen? Det blev inte så utan Anders fortsatte sitt spel och marginalerna var med Anders. Det var inte många millimetrar över plåten som bollarna satt. Anders mötte Fredriks stoppbollar mycket tidigt och la stoppboll tillbaka vilket många gånger överraskade. Andra gamet gick enkelt till Anders med 9-1. I tredje försökte verkligen Fredrik att komma in i matchen men det gick inte utan Anders la läckra stoppbollar och boasts utan chans för Fredrik och vann gamet med 9-2 och matchen med 3-0. Sifforna tyder på utklassning och finalen blev lite av antiklimax med Anders alldeles för överlägsen.

 

Missnöjd

 

Fredrik var självklart mycket missnöjd med sin insats och tyckte att det inte gick att få fart på den speciella TV-bollen.

 

- När jag fick veta att vi skulle spela med den bollen så visste jag att det skulle bli svårt. Mitt spel bygger på snabbhet och hårda bollar. Nu var bollen långsam och glasbanan gör dessutom spelet ännu långsammare. Men Anders var bra och kanske hade jag inte tagit honom ens under "normala" förhållanden.

 

För Anders var vinsten ett bra betyg på hans satsning tillbaka till världstoppen.

 

Han har spelat mycket i Amerika och vunnit flera tävlingar. Träningsjobbet har också hjälpt till med att han har kunnat självanalysera sitt spel bättre.

 

100 % taktik

 

- Det var bra att mina kvarts- och semifinaler gick i fem games så jag fick tid att vänja mig vid banan. Det var länge sedan jag spelade på en glasbana. Min taktik höll 100 %. Jag mötte bollen tidigt och la korta stoppbollar på Fredriks stoppbollar och gärna ytterligare en stoppboll. Det verkade som det överraskade Fredrik som är van att springa tillbaka på långa bollar efter en stoppboll. Sedan satt inte Fredriks bollar så bra. De kom ganska högt upp på väggen. Han kom sent fram till bollen.

 

Damerna

 

Damemas SM hade samlat ett tjugotal spelare med Eva Svenby som stor favorit. Roligt att se så många duktiga damer på SM. Inga överraskningar fram till kvartsfinal utan Eva Svenby, Lotta Olsson, Tinna Backlund och Susanne Nyberg vann över sina motståndare. I semifinalen hade många räknat med att Tinna skulle slå Susanne Nyberg. Tinna har gjort en fin säsong och kommit starkt. Men Susanne vann ganska enkelt med 9-7, 9-7, 9-3. Matchen var över på tjugo minuter.

 

Dålig insats

 

- Jag kom aldrig in i matchen. Kunde aldrig komma in i något spel. Jag hade ingen kämpaglöd alls. Men jag vet inte varför det blev så här, urdåligt! tyckte Tinna om sin insats.

 

Susanne var desto nöjdare och spelet flöt bra och var själv lite överraskad att ha tagit sig till final.

 

Lotta Olsson hade ingen chans mot Eva utan fick stryk med 9-1, 9-3, 9-0.

 

I finalen gjorde Susanne så gott hon kunde men Eva är alldeles för överlägsen gentemot de övriga tjejerna i squashsverige. Som sagt var Susanne mer än nöjd med att ha kommit till final.

 

-Eva var alldeles för bra idag jag var chanslös. Men jag trodde inte att jag skulle räcka så här långt. Så jag är glad ändå.

 

Aldrig nervös

 

- Det var märkligt den här gången. Det var första gången jag inte varit ett dugg nervös inför en match. Så jag trodde att nu kommer jag att förlora. Men det gick ju vägen igen, berättar Eva.

 

- Men jag skall nog inte förlora på hemmaplan. Jag är nog den ende av tjejerna som tränar två gånger om dagen och spelar väldigt mycket internationell squash jämfört med de övriga.

 

När man såg Eva efteråt såg hon oförskämt fräsch ut och som hon genomfört ett enklare träningspass.

 

Det var Eva Svenbys fjärde SM-guld. Tillsammans med juniortitlama har nu Eva elva SM-guld. Hon är en fantastisk tjej och får hon bara vara skadefri så kommer hon att klättra på den internationella rankingen.

 

Avslutningsvis kan vi konstatera att SM blev en publik succé. Många besökare fick stifta bekantskap med squashen och själva prova på. Broschyrer delades ut och allehanda tips om squash diskuterades.

 

Spelmässigt är Anders, Fredrik och Eva väldigt överlägsna de övriga i Sverige och det är svårt i dagens läge att se vem som skall kunna utmana dem om de kommande SM-titlarna.

 

      Instagram 

Svenska tävlingar

seriespel


Framåt för fler i rörelse

 

Joma transparent

Dunlop transparent

logo3498750_lg

   

 

 

         Idrottslyftet       

 

Postadress:
Svenska Squashförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

.

 

 

 

 

.