Hoppa till sidans innehåll

SM 1994

15 OKT 2010 11:14
SM 1994: Skifte på SM-tronen

  • Skapad: 15 OKT 2010 11:14

Daniel Forslund

 

Äntligen fick Daniel Forslund lön för allt sitt slit och hårda träning. I SM-finalen i Karlskrona besegrades den sexfaldiga svenske mästaren Fredrik Johnson. Och det blev fler överraskningar under detta SM, som för övrigt genomfördes bra av Carlskrona SK.

 

- Det här har jag väntat länge på!

 

Orden är Daniel Forslunds minuterna efter årets SM-final i squash. Denne 21-åring från Gävle som sen länge representerar Linköping är naturligtvis oerhört glad och lättad sen han slagit nestorn Fredrik Johnson, 31, från samma klubb. Siffrorna blev 2/9, 9/6, 9/1, 9/2. Som helhet har Daniels spel varit av mycket hög klass. Svåraste matchen hade han nog mot sin andra klubbkompis Anders Thorén, där matchen slutade 3-2 i Daniels favör.

 

SEX SM-TECKEN

 

Damfinalen blev en utklassningshistoria. Eva Svenby, Malmö, tog sitt sjätte SM-guld genom att slå överraskningen Johanna Wahlberg, Linköping, med 9/0, 9/0, 9/1. Inte ett game förlorat på hela SM:et - suveränt!

 

Johanna är värd mycket omnämnande för sitt bästa SM någonsin. 22 år är hon, denna karlstadtös. Hennes ranking före SM var nummer elva, det lär bli ändring på det nästa gång vi får rankinglistorna i vår hand... Johanna inledde med att slåklubbkompisen Maria Lundmark med 3-0 i games. Hon var illa ute i första game som till slutblev 9/7. Därefter handlade det om kraft, mental styrka och bra squash, 9/2, 9/0.

 

I kvartsfinalen kom den första skrällvinsten mot en annan klubbkompis, Lotta Olsson, som är rankad trea i Sverige överraskade Johanna många med sitt bländande spel. Vad jag mest fäste mig vid är hennes blick! Hon koncentrerar sig 100-procent och blicken blir nästan farlig... Lotta vann första och tredje game men Johanna de övriga tre och i sista blev det hela 9/2. I semifinalen ställdes Johanna mot sverigetvåan Susanne Nyberg från Roslagen, Stockholm. Återigen fick vi se en mycket koncentrerad Johanna Wahlberg. Även här låg hon under med 2-1 i games men vände ånyo och den här gången blev det 9/6 i avgörande game.

 

Nu räckte inte hennes förmåga ända fram till och med finalen. Där var plötsligt allt bra squashspel som bortblåst, Men det kan inte tas ifrån Johanna att det är det bästa SM:et hon någonsin spelat. Hon har som bäst tidigare gått till andra omgången...

 

- Jag är givetvis överlycklig när jag tänker tillbaka på kvarts- och semifinalerna men finalen vill jag helst glömma, säger Johanna.

 

Johanna Wahlberg

 

När det gäller damerna så imponerades jag också av Madeleine Nylund från Nyköping/Oxelösund som i kvartsfinalen slog sverigesexan och landslagstjejen Jenny Åkervall, Skellefteå, med 3-2. "Madde" är rankad 12:a och bör hoppa upp ett par snäpp till nästa rankinglista.

 

Bland herrarna fick jag upp ögonen ordentligt för Jönköpings Johan Jüngling. Han är bara 17 år men redan en lysande squashspelare. Han spelar moget och har förmågan att anpassa sitt spel efter motståndaren. Johan hittar vi på 36:e plats på sverigerankingen just nu. Det lär bli bättre ganska snart. I SM slog han först ut Panna Vasiliou, Roslagen, med 3-2. Panna är nummer 18 på listan.

 

Därefter i åttondelsfinalen blev det ny vinst. Nu mot hemmaspelaren Ola Carleke som är nummer tio på sverigelistan. 10/9, 9/5, 8/10, 9/3 är siffror som imponerar i Johans favör mot Ola.

 

Det är oerhört kul att se Johan Jüngling spela squash och jag hoppas att han med hjälp av tränaren Lennart Nilsson vidareutvecklas i rätt anda. Mer fysisk träning och framförallt mer squashträning är vad som närmast bör stå på träningslistan. Sen naturligtvis också det viktigaste - hård matchning. Det gäller för honom att matcha mot bra seniorer redan nu samt resa ut och möta internationellt bra juniorer.

 

Pieter Sjösten, Malmö, är annars färgklicken i svensk herrsquash. Han gav sannerligen Fredrik Johnson en match i semifinalen. Pressade Johnson till en femgamare. Om jag fick bestämma skulle Pieter satsa på fysisk träning. Han har tekniken för att bli en världsspelare faktiskt...

 

Skribent: Roger Blomqvist

      Instagram 

Svenska tävlingar

seriespel


Framåt för fler i rörelse

 

Joma transparent

Dunlop transparent

logo3498750_lg

   

 

 

         Idrottslyftet       

 

Postadress:
Svenska Squashförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

.

 

 

 

 

.