Hoppa till sidans innehåll

Arbeit! Lauf! Schneller!

15 OKT 2010 11:03
Arbeit! Lauf! Schneller! (porträttet - Lennart Larsson)
  • Skapad: 15 OKT 2010 11:03

Arbeit! Lauf! Schneller!

 

Dessa tre tyska glosor var de enda som Lennart Larsson behärskade när han blev professionell tränare i Hamburg 1983.

 

Tyskland var på den tiden tätt befolkat med svenska squashspelare som försörjde sig som tränare: Jan-Ulf Söderberg, Jonas Gömerup, Robert Henning, Bjöm Almström för att nämna några.

 

Spelmässigt var skillnaden oerhört stor mellan elitkillarna och korpspelande Lennart (som i och för sig tillhörde toppskiktet i badminton). Viktigare för en bra tränare är att ha blick för taktik, teknik och att behärska konsten att analysera och inspirera. Detta kan Lennart. När dessutom ordförrådet snabbt förbättrades fick tränarkarriären raketfart.

 

Proffstränare

 

Hur lyckas då en landslagsspelare i badminton konststycket att bli professionell squashtränare i Hamburg när han varken kan språket eller håller högre squashklass än motion?

 

För att ta det från början får man bege sig till Avesta där Lennart föddes för 43 år sedan. Vittnen påstår att han hade ett badmintonracket i handen redan då. Lennarts föräldrar startade Avesta Badmintonklubb och hela familjen Larsson är tokiga i fjäderspelet (undantaget en syster som blev hästtokig).

 

Landslagsmedlem

 

Lennart tränade hårt och målmedvetet med siktet inställt på landslag, SM och internationella meriter, men tyvärr tålde inte ryggen den tuffa träningen. Lennart fick ge upp sin aktiva badmintonsatsning redan vid 25 års ålder, som nybliven landslagsmedlem och som vinnare av ett lag-SM .

 

Slängde käft

 

Parallellt med träningen utbildade sig Lennart till maskiningenjör och arbetade som sådan vid Kockums i Malmö mellan 1971-83. På Kockums fanns flera squashbanor och ett antal självsäkra korpspelare så det dröjde inte länge förrän dessa stöddiga idrottsmän slängde käft med Larsson som naturligtvis inte var speciellt ödmjuk han heller och utmanarmatchen var förstås ett faktum. Badmintonspelaren sopade banan med dessa rutinerade entusiaster och blev kvickt värvad till ett av korplagen. Snart var han etablerad på Malmös alla squashhallar, ankare i Stadslaget och tjenis med de lokala elitspelarna.

 

Guld, guld...

 

Eva Lundqvist och Agneta Samuelsson (Sveriges damtopp i början av åttiotalet) insåg snabbt Lennarts kvaliteter och föreslog honom till ledare för damlandslaget. Lennart accepterade och debuterade vid NM -82. Året därpå, vid EM i München, samarbetade Lennart och sin namne Nilsson under hela turneringen med 1 fantastiska framgångar som följd: guld till herrarna och en fin femteplats till damema. Så var karriären igång och Larsson var personligt tränare åt bl.a. Jan-Ulf, Jonas, Eva och Agneta. Nu började ryktet spridas om denne duktige coach och hans squashkunskaper efterfrågades i utlandet. Då Kockums i samma veva började att avskeda folk kom det sig att Lennart nappade på anbudet att bli tränare i Hamburg!

 

Danmarks landslag

 

Larsson fick fullt upp att göra i Tyskland och han utvecklades både som tränare och som squashspelare (Nordtysk Mästare och 3:a i World Games Olympiad för old boys, minsann).

 

Landslaguppdragen fortsatte parallellt med Tysklandsvistelsen: några år med svenska damerna, därefter herrarna som ville ha sin del av kakan.

 

Danmarks båda seniorlandslag erhöll även de hans tjänster under några år.

 

1989 fick Lennart ett erbjudande om att bli badmintontränare för Göteborgs Badmintonklubb, vilket han nappade på. Hos GBK blev han kvar i fyra år. Förutom några mindre badmintonuppdrag är Larsson i dag åter engagerad i svensk squash på samtliga landslagsnivåer. Ambitionen är förstås att höja och bredda den svenska elitstandarden.

 

Arbeta med ungdomar

 

Lennart trivs numera ypperligt med livet i Göteborg tillsammans med frun Ingegerd.

 

Det som möjligen saknas för att tillvaron skall vara perfekt är ett meningsfullt och stimulerande yrke. Lennart skulle gärna vilja arbeta mera med ungdomar fast inte enbart inom idrotten utan med dem som har problem med droger, skola, hemförhållande och liknande. Att få hjälpa dessa tjejer och killar står högt på Lennarts önskelista.

 

Engagemanget i landslagen är tyvärr en relativt lågbetald sysselsättning som dessutom innebär många och långa resor. Lennart, som starkt ogillar att flyga kan därför inte se några fördelar med allt kringflackande.

 

Öka tävlingsrutinen

 

Lennart har flera drömmar för svensk squash och en av dem är att förbundet skulle ha råd att skicka samtliga landslagsspelare på en turné världen över under ett års tid. Detta för att utveckla och öka spelarnas tävlingsrutin, förmågan att fysiskt klara av tuffa matcher mot internationellt motstånd, ge djupare kunskap om taktik och tränas i konsten att leva hemifrån under lång tid.

 

Dålig satsning

 

Men Lennart anser att det tyvärr satsas för dåligt hos de svenska elitspelarna just nu. Endast ett fåtal kör de två träningspass per dag som man måste göra om det skall ge ordentliga resultat. Vi behöver dessutom fler tränare av hög kvalité, anser han. Psykologisk träning kan vi också bli bättre på att använda oss av. "Det har tyvärr fått en dålig klang, men är så oerhört betydelsefullt. Viktigt är det också att äta rätt man tränar samt att unna sig mycket massage för att bättre kunna undvika skador."

 

Oengagerade föräldrar

Han säger också att det är mycket mer förekommande inom badminton att föräldrar engagerar sig i barnens träning och tävlande, något som oftast är mycket positivt.

 

En annan, lite negativ, jämförelse är att våra elitspelare vanligtvis slutar tvärt när karriären är över istället för att ställa upp som tränare, instruktör, domare och liknande. Detta är en mycket trist trend men kanske går den att bryta?

 

Plocka svamp

 

I övrigt är Lennarts privata guldkom här i livet att under ett par veckor per år kunna åka ut och fiska, plocka svamp och fågelskådning. Detta gör han gärna i Dalarna där han fortfarande har sina släktingar. Naturen betyder mycket, men en god bok, Guillou t.ex., är inte fel heller liksom läcker mat och dryck. När detta skrivs är han åter ute och flyger. Till Nya Zeeland och Junior VM närmare bestämt...


      Instagram 

Svenska tävlingar

seriespel


Framåt för fler i rörelse

 

Joma transparent

Dunlop transparent

logo3498750_lg

   

 

 

         Idrottslyftet       

 

Postadress:
Svenska Squashförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

.

 

 

 

 

.