Hoppa till sidans innehåll

SM 1997

15 OKT 2010 12:23
SM 1997: Äntligen en SM-medalj
  • Skapad: 15 OKT 2010 12:23

Anders Thorén

 

Anders Thorén fick sitt efterlängtade Mästerskap till slut efter att ha mer eller mindre krossat Fredrik Johnson i SM-finalen (9-0 9-4 9-4). Fredrik, som överraskande slagit ut klubbkamraten Daniel Forslund i semifinalen orkade inte riktigt stå emot Anders högre tempo. Anders är den av de svenska spelarna som satsar ordentligt på att göra en internationell karriär. De senaste åren har han dock stött på patrull i SM-sammanhang. Han var därför extra glad att på hemmaplan lyckas ta sitt första SM-tecken.

 

Fredrik Johnson Promotor

 

För andra året i rad stod Linköping SK som värd av Svenska Mästerskapen i Squash den 17-20 januari som sponsrades av Hopa Källvatten. Liksom förra året var Fredrik Johnson anlitad som arrangör och promotor för arrangemanget. Matcherna spelades huvudsakligen på Linköpings Squash Center med undantag av tre kvartsfinaler som spelades i Vadstena. Till tävlingen hade 47 herrar och 14 damer hade anmält sig. De hade en trevlig weekend med ett bra arrangemang.

 

Mathias svår för Ola

 

Mathias Kallio slår Jangebecker igen! Mathias Kallio, Roslagen och Triangelns Ola Jangbecker stod för en av SM:ets längre matcher. Jangbecker såg länge ut att ha läget under kontroll, men tappade initiativet i tredje game. Mathias fortsatte att spela sitt spel och kunde utmanövrera en allt mer frustrerad Ola. Domaren Olle Malmberg hade läget under kontroll i den stökiga matchen, även om det var flera som tyckte att Jangbecker skulle ha blivit tillsagd att sluta argumentera i ett tidigt skede. Detta är för övrigt något som ändras från den 1 maj i år, då de nya reglerna träder i kraft. Då skall domaren varna spelaren vid dåligt uppförande. Tidigare hade domaren en valmöjlighet.

 

Oväntad vinst

 

Detta SM:ets mest oväntade resultat var trots allt Fredrik Johnsons vinst över Daniel Forslund. Än skall man inte räkna ut den gamle. Daniel som tillbringat större delen av säsongen i Schweiz visade bra styrka fram till semifinalen. Det var nog ingen som vågade sätta sina pengar på Fredrik Johnson efter att ha sett Daniel spela ut Johan Jüngling. Det verkade som om att Daniel var alldeles för stark.

 

Det hela avgjordes i andra gamet där Fredrik lyckades utjämna till 1-1 efter att ha vunnit med 10-8. Efter detta var det omöjligt att stoppa malandet från Fredrik.

 

Ensidiga finaler Överlägsna mästare

 

Eva Svenby hade inga problem att ta sitt åttonde SM. Motståndarinnan Johanna Wahlberg var tagen av stundens allvar och hade aldrig någon riktig chans att komma in i matchen. Det är ett stort hopp mellan Eva och resten av squashdamerna. Juniortjejerna är på väg, men de behöver mer matcher med framförallt andra tjejer.

 

Dålig täckning från massmedia

Smolken i bägaren var den dåliga täckningen från massmedias sida, och då framförallt Sveriges Television. Trots att mycket arbete hade lagts ned på att få dit TV så kunde de inte ens bemöda sig med att nämna resultaten i Sporten.

 

Resultat:

 

Kvartsfinaler

 

Damer
Eva Svenby, Malmö - Magdalena Rydberg, Stockholm 9-0 9-0 9-2 Jenny Åkervall, Skellefteå - Laila Johansson, Gefle 9-2 9-3 9-0 Susanne Nyberg, Roslagen Cajsa-Marie Gullin, Sthlm 9-3 9-0 9-1 Johanna Wahlberg, Linköping - Maria Lundmark, Gefle wo sjukdom

 

Herrar
Fredrik Johnson, Linköping - Jimmy Thun, Linköping 9-0 9-59-3 Anders Thorén, Linköping - Mathias Kallio, Roslagen 9-2 9-1 9-1 Fredrik Almqvist, Malmö - Pieter Sjösten, Malmö 9-2 9-3 8-10 9-7 Daniel Forslund, Linköping - Johan Jüngling, Jönköping 9-4 9-4 9-7

 

Semifinaler

 

Damer
Eva Svenby - Jenny Åkervall 9-6 9-0 9-0
Johanna Wahlberg - Susanne Nyberg 3-9 9-4 9-5 9-3

 

Herrar
Fredrik Johnson - Daniel Forslund 5-9 10-8 9-4 9-1
Anders Thorén - Fredrik Almqvist 9-4 9-1 9-2

 

Finaler

 

Damer: Eva Svenby - Johanna Wahlberg 9-0 9-2 9-0

 

Herrar: Anders Thorén - Fredrik Johnson 9-0 9-4 9-4

 

      Instagram 

Svenska tävlingar

seriespel


Framåt för fler i rörelse

 

Joma transparent

Dunlop transparent

logo3498750_lg

   

 

 

         Idrottslyftet       

 

Postadress:
Svenska Squashförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
100 61 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

.

 

 

 

 

.